Van pijnlijke menstruatie ga je uiteraard niet dood …

odile-bagot

Maar waarom hebben zoveel vrouwen er zoveel last van?

Laten we eerst eens kijken wat er precies gebeurt op het moment van de menstruatie. De baarmoeder is een spier, het myometrium, met een holte die is bekleed met een specifiek weefsel: het endometrium. In de loop van een normale cyclus wordt dat endometrium dikker. Na ongeveer 28 dagen maken de hormonen een duik en wordt het endometrium afgevoerd met bloed en … vaak ook pijn! Dit alles gaat gepaard met samentrekkingen van de baarmoeder en een ontstekingsfenomeen waarop ik hier niet dieper zal ingaan. Opgelet: pijnlijke maandstonden die ook na een aangepaste behandeling niet verminderen kunnen wijzen op endometriose. En daarvoor zijn bijkomende onderzoeken nodig. Maar dat is weer een heel ander verhaal!

Wat moet je dan doen om niet elke maand af te zien?

Wanneer je een voorbehoedsmiddel nodig hebt en de pil begint te slikken, vermindert de menstruatiepijn vaak. Maar wat met vrouwen die de pil niet mogen slikken, ze niet willen slikken of ondanks de pil toch nog pijn hebben? Uit mijn eerdere uitleg heb je waarschijnlijk al afgeleid dat de pijn, de samentrekking en de ontsteking moeten worden aangepakt. En we komen dan geheel logisch uit bij pijnstillers (paracetamol), krampstillende middelen (phloroglucinol of Spasfon*) en ontstekingsremmers (bij. ibuprofen, Antadys*). Die medicatie helpt zeker. Maar je moet goed weten hoe je ze moet innemen (anticiperen, de juiste dosis nemen, behandelingen combineren), je moet hun contra-indicaties kennen én rekening houden met mogelijke bijwerkingen. De aanvullende geneeskunde, die helaas minder grondig wordt beoordeeld, blijft ook niet achter, met homeopathie, acupunctuur of aromatherapie.

Naast een behandeling met medicatie zijn er ook fysieke hulpmiddelen, zoals elektrostimulatie. Artsen gebruiken die techniek al heel lang bij talloze aandoeningen zoals gewrichtspijn of rugpijn. In het geval van pijnlijke menstruatie heeft deze heel eenvoudige methode nagenoeg geen contra-indicatie (met uitzondering van het dragen van een pacemaker) en bewees ze haar doeltreffende werking.

Hoe werkt elektrostimulatie?

De pijnboodschap, die naar de hersenen wordt gestuurd via kleine stroomimpulsen in de buurt van de pijnlijke zone, wordt eenvoudigweg kortgesloten. Maar geen paniek! Je voelt niet meer dan een ‘kriebeltje’. De sterkte pas je gewoon zelf aan, tot je de pijn niet meer voelt.

En dat is precies wat ook Livia doet! Je kleeft de twee elektrodepaches gewoon op de onderbuik, hangt het apparaatje discreet aan je riem en de pijn wordt meteen en voor lange tijd verlicht. Medicatie heb je niet meer nodig, of je moet er op zijn minst toch veel minder van nemen! Cool, toch?

Door Dr. Odile Bagot, gynaecoloog.